Als je nummerbord is gestolen, moet je aangifte doen. Doe je dat niet, dan kan dat nare gevolgen hebben.

Als je je auto schorst bij de RDW hoef je gedurende de schorsingsperiode geen wegenbelasting te betalen. Uiteraard mag je dan niet in die periode met de auto de openbare weg op. Maar wat nu als de nummerborden zijn gestolen en op een andere auto worden gemonteerd? Wie is dan aansprakelijk voor het gebruik van de openbare weg?

Dat overkwam de eigenaar van een Ford Ka. Hij had zijn auto voor een jaar afgemeld en gestald op een terrein waar meer auto’s geparkeerd stonden. Echter, in de schorsingsperiode was zijn auto op de A4  gefotografeerd door een politiecamera. Op de foto was alleen het kenteken duidelijk zichtbaar, of het ook inderdaad om de betreffende Ford Ka ging, was niet goed te zien.

De eigenaar van de auto kreeg daarop een naheffing van de Belastingdienst van 320 euro (motorrijtuigenbelasting) plus een boete van eenzelfde bedrag. De man ontkende dat hij op de dag dat de foto was gemaakt met zijn Ford op de openbare weg had gereden. Hij zei dat zijn nummerbord was gestolen en kennelijk op een andere auto was gemonteerd.

In hoger beroep kreeg de man geen gelijk. Doorslaggevend voor het oordeel van het hof was dat de man zijn auto enkele weken na het voorval weer had aangemeld, echter zonder aangifte te doen van diefstal of vermissing van een van de twee nummerborden.

Het is niet toegestaan om te rijden met slechts één nummerbord. Een nieuwe nummerbord mag je alleen laten maken als je aangifte van diefstal of vermissing hebt gedaan. Kortom, óf de man had wel degelijk gebruik gemaakt van de openbare weg op de bewuste dag, óf hij had illegaal een nummerbord laten namaken, want hij had geen aangifte gedaan. Omdat dat laatste niet aan de orde was, koos het hof voor het eerste. Zodat de naheffing plus boete terecht waren opgelegd.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl